Redo-Chirurgie

Inleiding

  

Er zijn personen die vroeger reeds een vermageringsoperatie hebben ondergaan. Een deel hiervan heeft last van bijverschijnselen of is niet tevreden met het uiteindelijk resultaat. Dit kan zijn doordat hij/zij teveel is vermagerd of juist te weinig.

Tegenwoordig bestaan er diverse nieuwe ingrepen die een aanpassing van een bestaande ingreep zijn of een omvorming naar een nieuwe situatie. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden welke in ons Obesitascentrum worden aangeboden.

Na Maagband

  

Er zijn patiënten die vroeger een maagband geplaatst kregen maar daar niet tevreden over zijn. Dit kan variëren van te weinig gewichtsverlies , terug gewicht bij krijgen na verloop van tijd, frequent moeten braken, ‘slipping’ van de band, etc. Voor deze personen zijn er diverse opties. Zo kan de band bijvoorbeeld worden vervangen door een Gastric Bypass of gewoon worden verwijderd. Dit kan normaal via een laparoscopie worden gedaan.

Na vroegere ‘Mason’ (ingreep waarbij maag deels werd dichtgeniet + ring).

  

Ook hier zijn er patiënten die na zo’n ingreep toch weer in gewicht zijn aangekomen, last hebben van braken of andere klachten hebben.  Bij deze personen is het mogelijk om deze vroegere ingreep om te vormen naar een Gastric Bypass. Dit kan in principe via laparoscopie worden gedaan.

Na Scopinaro

  

Deze ingreep werd frequent uitgevoerd in de jaren ’80 – ’90. Sommige patiënten klagen echter van winderigheid, diarree, gewichtstoename of vitamine tekorten. Het is mogelijk om deze ‘Scopinaro’ om te vormen naar een Gastric Bypass wat een zeer goed resultaat geeft tav diarree en winderigheid. Ook zal er een positief effect zijn op het gewicht. Deze ingreep vindt via een ‘open’ ingreep (=laparotomie) plaats. Hiernaast is het ook mogelijk om enkel een deel van de maag te verwijderen. Voordeel is dat dit via een laparoscopie vaak mogelijk is.

Na Sleeve / Buismaag

  

Vaak wordt een Sleeve operatie gedaan als eerste stap om een grote gewichtsvermindering te verkrijgen bij de zwaar obese patiënten. Na de initiële gewichtsdaling wordt vervolgens gekozen voor een nieuwe ingreep als tweede stap. Deze kan zijn een omvorming naar Gastric Bypass of Duodenal Switch. Een re-Sleeve wint de laatste jaren ook in toenemende mate aan populariteit. Deze ingrepen worden via laparoscopie verricht.

Na Gastric Bypass

  

Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd terug veel eten na een Gastric Bypass operatie en komen weer in gewicht aan.  Voor deze kleine groep bestaat er nu een nieuwe ingreep waarbij een ring via een laparoscopie rond het maagje kan worden geplaatst.