Reünie 2007

 

De Gastric Bypass Reüniedag 2007

In het Stuivenberg Ziekenhuis worden al sinds de jaren 80 vermageringsingrepen uitgevoerd. Patiënten die lijden aan overgewicht en vaak van alles hebben geprobeerd om af te vallen kunnen door middel van een vermageringsoperatie geholpen worden. Aanvankelijk waren dit operaties die bekendheid kregen als de ‘Scopinaro‘ en de ‘Mason’ maar eind jaren 90 en begin van deze eeuw ververvangen werden door het plaatsen van een ‘Maagband’ en later de ‘Gastric Bypass’. Het was Dr. Leo Hendrickx die in 2002 als eerste chirurg deze operatie uitvoerde in het Stuivenberg Ziekenhuis. Inmiddels is er een heel obesitasteam en hebben bijna 800 patiënten een ‘Gastric Bypass’ ondergaan. Patiënten die lijden aan overgewicht zijn vaak bezig met het zoeken naar manieren om af te vallen. Met een dieet lukte het de meesten wel om gewicht te verliezen maar zodra het dieet werd gestaakt vlogen de kilo’s er terug aan. Op zoek naar een definitieve oplossing werd dikwijls gebruik gemaakt van het internet waar lotgenoten elkaar informeren over chirurgische mogelijkheden. Velen leerden op die manier van de ‘Gastric Bypass’. Ook na de ‘Gastric Bypass’ zijn er nog velen die contact zijn blijven houden met lotgenoten via het internet en sommigen zijn zelfs echte vrienden geworden. Het was dan ook hier op het internet dat het idee geboren werd om een terugkomdag te organiseren voor alle obesitaspatiënten, partners en vrienden.

image002

Op 7 Juni 2007 was het zover, de eerste ‘Gastric Bypass Reüniedag’ in het Stuivenberg was daar. Niet alleen oud-patiënten maar ook partners en familieleden en andere geïnteresseerden waren welkom. Er waren diverse spreker uitgenodigd om de diverse aspecten te komen belichten welke voor en na een ‘Gastric Bypass’ belangrijk zijn.

image004

De avond werd geopend door Dr. Leo Hendrickx zelf welke alle gasten welkom heette en de diverse sprekers introduceerde.

De eerste spreker was Dr. Jody Valk die, als chirurg binnen het obesitasteam, de verschillende vermageringsoperaties toelichtte en van de verschillende ingrepen zowel de voor al nadelen ter sprake bracht. Ook Zijn voordracht werd gevolgd door Dr. Steven Colpaert, plastisch chirurg, die de mogelijkheden tot borstcorrectie na een operatie besprak. Op zijn beurt werd hij gevolgd door Dr. Cindy Lafaire en Dr. Lieve de Cuyper. Zij bespraken de mogelijkheden van reconstructieve chirurgie waarbij een overschot aan huid na vermagering kan worden weggenomen.

image006

De laatste spreker was Marc Elseviers die zelf in het verleden een ‘Gastric Bypass’ operatie onderging en nu zijn ervaringen deelde met de aanwezigen.

image008

image010

image012

image014

Wij vonden het een zeer geslaagde avond en gaan dit zeker herhalen !!!

Het Obesitasteam